Presentatie nieuwe cd pianiste Marietta Petkova

 

Bulgaarse meesterpianiste komt op 8 december naar Jirnsum

 

Na haar uitstekend ontvangen dubbel-cd met Preludes van Bach, Skrjabin en Chopin, is de van oorsprong Bulgaarse pianiste Marietta Petkova nu terug met Feux d’Artifice, een dubbelalbum gewijd aan de vierentwintig Préludes van Claude Debussy. De al jaren in Nederland wonende pianiste presenteert Feux d’Artifice op zondagmiddag 8 december (15.00 uur) in Pianoatelier Anne Sollie te Jirnsum. I.v.m. het beperkte aantal zitplaatsen is reserveren noodzakelijk.

 

Bij die gelegenheid zal zij een selectie uit zowel Livre I als II van Debussy’s Preludes uitvoeren, naast een selectie uit Études Tableaux van Rachmaninov en uit De Jaargetijden van Tsjaikovski. Ook zal Petkova zelf iets over het album vertellen. In de periode daarna geeft zij diverse recitals in Nederland, zoals op 11 februari 2020 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

 

Dat Marietta Petkova tijdens recitals Rachmaninovs Études Tableaux combineert met de in de zomer van 2019 in Lausanne live opgenomen Préludes van Debussy is geen toeval. De Études Tableaux vormden het programma van de eerste cd waarmee de pianiste in 1998 internationaal de aandacht trok. ‘Deze interpretatie is op het niveau van de allergrootsten’, schreef de Franse Le Monde de la Musique destijds.

Het is deze vorm van hoogste lof die Petkova gedurende haar hele carrière is blijven achtervolgen. Zo is ze vanwege haar consciëntieuze doch buitengewoon meeslepende benadering al eens vergeleken met de Russische grootheid Sviatoslav Richter, en zo schreef Trouw over haar vorige cd dat men bij haar ‘nimmer louter naar noten luistert, maar naar een verhaal.’ Over haar jongste cd meende Luister dat ‘het voor het eerst lijkt of de ziel van Debussy werkelijk zingt en voor het eerst duidelijk wordt wat de componist zag, hoorde, voelde, doormaakte en over wilde brengen. Het is spannend, grillig, sensueel, verleidelijk, mooi, ruig, wild, en dat vaak allemaal tegelijk.’

 

Een tocht naar de essentie noemt Marietta Petkova de lange aanloop naar de live-opname van de Preludes die Debussy tussen 1909 en 1912 schreef. ‘Na Rachmaninov, Skrjabin en Chopin leek het een logische en ook kleine stap. Pas toen ik er in dook bleek hoe groot die stap eigenlijk was. Debussy dwingt je om naar je eigen kern terug te gaan en afscheid te nemen van alles wat je kunt en weet. Ik moest mijzelf afpellen tot ik durfde te spelen, te voelen.’

 

Het resultaat is een bijzondere dubbel-cd die voor het eerst verkrijgbaar is bij het concert in Jirnsum,  via de website www.mariettapetkova.rocksen in de beter gesorteerde cd-speciaalzaken.

 

CD

Feux d’Artifice – Debussy: 24 Preludes

Marietta Petkova, piano

Live-opname, Lausanne (Zwitserland), Salle Paderewski, 20 juni 2019

Bloomline BS 19-096

 

CONCERT

Zondag 8 december 2019, 15.00 uur

Piano Atelier Anne Sollie, Rijksweg 138, 9011 VH Jirnsum

Toegangsprijs:€12,50 incl. koffie/thee

Reserveringen: tel. 06 43 942464, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Voor meer informatie over Marietta Petkova: www.mariettapetkova.rocks