Na mijn studie aan het conservatorium in Utrecht ben ik ruim twintig jaar werkzaam geweest als pianodocent en dirigent. Toch begon de liefde voor het mooie ambacht van pianotechnicus na al die jaren zulke grote vormen aan te nemen dat ik in 2001 heb besloten ontslag te nemen bij de muziekschool waar ik werkte en de opleiding pianotechniek te gaan doen. Dat was een van de beste besluiten in mijn leven!

Nu heb ik sinds 2002 mijn eigen bedrijf en ik geniet elke dag van het werk en de afwisseling daarin: stemmen, maar ook verhuur, verkoop en boven alles: het restauratiewerk. Als ik in mijn werkplaats zit vergeet ik alles om me heen en word ik elke keer een beetje verliefd op het instrument waar ik op dat moment aan werk. Als het werk gedaan is en het instrument terug gaat naar de klant moet ik altijd weer even slikken...

Lesgeven doe ik niet meer, maar dirigeren nog wel, namelijk op projectbasis (zie www.koorprojectopus.nl). Pianotechniek en dirigeren: een mooie mix van ambacht en muziek! 

Anne Sollie Pianotechniek vormt samen met Blazersatelier Sollie een VOF.

Het blazersatelier komt voort uit een uit de hand gelopen hobby van mijn zoon Yasmin. Al vele jaren is hij een enthousiast amateur fagottist. Ook maakt hij fagotrieten, die hij samen met andere riet-gerelateerde zaken verkoopt via zijn webwinkel. Een aantal jaren terug ontstond het idee om zijn eigen instrument te gaan onderhouden. Zo kwam hij in Wales terecht bij de Malden School of Musical Instrument Repairers van Trevor Head. Hier leerde hij onder leiding van Gary Mills voor saxofoon, fagot, klarinet en fluit de beginselen van het reparateursvak. Dit beviel hem zo goed dat hij verder ging oefenen op oude instrumenten met uiteindelijk dit bedrijf als resultaat. Ook volgt hij nog bijscholingen van Nathan Frank Baan en Ruerdtsje Ellens bij het Aerofoon Atelier, een bedrijf in Friesland met twintig jaar ervaring op het gebied van blaasinstrumenten.

www.blazersateliersollie.nl